Yeşil Enerjinin Geleceği: Hidrojen

Yeşil Enerjinin Geleceği: Hidrojen

Hidrojenin maliyetinin önümüzdeki on yıl içinde keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor ve 2030’a gelindiğinde hidrojenin diğer düşük karbonlu alternatifler ve bazı geleneksel enerji kaynaklarıyla fiyat rekabetine girmesi bekleniyor.

Evrende en bol bulunan element olan hidrojen, dünya çapında karbon emisyonlarını azaltma ve hepimiz için daha yeşil gelecek oluşturma konusunda önemli potansiyele sahiptir.

Hidrojen Yakıtının Avantajları

  1. Sıfır Karbon Emisyonu: Hidrojen yanarken karbon dioksit salmaz, bu da küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir avantaj sağlar.
  2. Yenilenebilir Üretim: Yeşil hidrojen, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilebilir, bu da enerji döngüsünü tamamen sürdürülebilir hale getirir.
  3. Temiz Yanma Ürünü: Hidrojenin yanması sonucu sadece su buharı oluşur, bu da hava kirliliğini önler ve insan sağlığına zarar vermez.
  4. Geniş Uygulama Alanları: Hidrojen, taşımacılık, sanayi, enerji üretimi ve ısıtma gibi çeşitli alanlarda kullanılabilir, çok yönlü bir enerji kaynağıdır.
  5. Enerji Bağımsızlığı: Hidrojen, yerel yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilebilir, bu da enerji ithalatına bağımlılığı azaltır.
Özellik Doğal Gaz(CH4) Hidrojen(H2) Açıklama
Mol ağırlığı (g/mol) 16 2
Yoğunluk (kg/Nm³) 0,71 0,009 Doğal gazdan 8 kat daha hafif
Renk – koku – tat Metan gazına merkaptan eklenir Renksiz, tatsız, kokusuz
Yoğunlaşma noktası (°C) -82,1 -252,9
Tutuşma sıcaklığı (°C) 645 530
Tutuşma Enerjisi (mJ) 0,25 0,017 Tutuşma enerjisi 15 kat daha düşük
Hesaplanan alev sıcaklığı (°C) 1920 2045
Üst Isıl Değeri (HHV) (kWh/Nm³) 11,06 3,54
Alt Isıl Değeri (LHV) (kWh/Nm³) 9,94 3,06
Toplam baca gazı (m³/m³) 10,6 2,88 Stokiyometrik yanma
Kuru baca gazı (m³/m³) 8,5 1,88 H2’de daha düşük baca gazı hacmi
Wobbe İndeksi (kWh/Nm³) 13,4 11,6
-

Önder Mühendislik olarak tüm yakıcılarımız ve gaz ekipmanlarımız Hidrojen kullanımına uygundur. Bu sayede müşterilerimizin gelecekte hidrojen (H2) kullanımına geçişlerini kolaylaştırmaktayız.

Üretilen gaz cihazları, doğal gaz ve hidrojen karışımı ya da sadece hidrojen kullanıldığı durumlarda dahi, Avrupa Gaz Cihazları Yönetmeliği (AB) 2016/426’ya uygundur. Bu yönetmelik, güvenlik ve performans standartlarını belirleyerek, kullanıcıların ve çevrenin korunmasını amaçlar.